Universiteternes mange ansigter

Udover at arbejde med mediesprog og sprogforandring interesserer jeg mig også for sprogpolitik i forskellige afskygninger. Fx har jeg undersøgt hvad der sker når universiteters undervisningssprog ændres fra dansk til engelsk – noget jeg bl.a. har skrevet om sammen med netværket her.

Universiteter og undervisningssprog

Det finurlige (og foruroligende) ved sammenhængen mellem universiteter og sprog er at beslutninger som påvirker sproglige valg aldrig handler om sprog… Måske skulle jeg sige det på en anden måde. Der træffes masser af beslutninger der påvirker sprogvalg, men dem der træffer beslutningerne, tænker aldrig på sprog og er som regel ligeglade med sprog. Et godt eksempel er undervisningssprog på universiteterne. Når man i højere og højere grad underviser på engelsk (og det gør man på alle nordiske universiteter), er det ikke fordi man mener engelsk er et bedre sprog at undervise på. Det er fordi man ønsker internationalisering, og internationalisering kræver engelsk. Argumentet er at alle verdens lande er i konkurrence om at tiltrække de bedste studerende og forskere, og den eneste måde at tiltrække de bedste, er ved at standardisere undervisningen (altså gøre den engelsk); “for hvem gider dog at lære dansk for at læse i Danmark?”.

Denne intention (og den tro på markedskræfternes retfærdighed som den hviler på) kan man mene meget godt og dårligt om. Det korte af det lange er at valget af undervisningssprog, skyldes intentionen om internationalisering og ikke pædagogiske eller sproglige overvejelser.

Universiteter og internationalisering – bullshitbingo for øvede

I de seneste år har de herskende politiske vinde altså blæst i retning af internationalisering, markedsgørelsekonkurrence, placering på internationale ranglister osv. Det er helt i tråd med disse tendenser at Københavns Universitets den 28. oktober kunne præsentere sit nyeste bud på en forskningsprofilering. Københavns Universitets særlige kendetegn er angiveligt at det er

Et fagligt bredt, internationalt anerkendt universitet 
med fokus på grundforskning og løsning af globale problemer

Nu kan man nok spørge sig selv hvilket universitet der ikke kunne bruge disse ord om sig selv… Er det ikke bare bullshitbingo for virkelig øvede? Jo, det er det faktisk! Men ordvalget er stadig interessant: internationalt, grundforskning, globale problemer. Retorikken er tydeligt at det her er et international(isere)t universitet med fokus på konkurrence.

Nye vinde blæser

Nogen på Københavns Universitet må have følt sig snydt da de hørte videnskabsminister Morten Østergaards nyeste udmelding 29. oktober (dagen efter launchen af KU’s udstillingsvindue og selvpræsentation). Nu er bonusordene ikke længere internationalisering, grundforskning og globale løsninger; nej, nu er det nationen og det lokale erhversliv der skal tilgodeses med bedre uddannelser til flere (danskere) og med tydeligere erhverspotentiale i uddannelserne. Universiteterne skal tænke længere end “den sidste eksamen” og i stedet have fokus på “den første arbejdsdag”. For universiteterne betyder det at de ikke skal forstå sig selv som internationale institutioner i et globalt marked, men som nationale institutioner til samfundets (og Dansk Industris) bedste. Jeg siger ikke at det er forkert at lægge linjen om, eller at man ikke kan opnå flere mål, men jeg tror det var en stille revolution i dansk universitetspolitik vi her blev mødt af.

Ikke mindst er det jo ironisk at Københavns Universitets nøje designede bullshit-frase

Et fagligt bredt, internationalt anerkendt universitet 
med fokus på grundforskning og løsning af globale problemer

bliver forældet lige præcis én dag efter at være blevet offentliggjort – for nu er det altså ikke længere internationalisering politikerne ønsker, nu er det nationalisering. Må jeg foreslå en ændring:

Et fagligt bredt, internationalt anerkendt universitet 
med fokus på grundforskning, uddannelser af højeste kvalitet
og løsning af globale og nationale problemer

Dermed er en tekst som allerede var bullshit, bullshittet yderligere op – ganske gratis.